AI beslutter fremtiden.

AI ( Artificial Intelligence ) bliver mere og mere udbredt. Det oprindelige formål var at lave robotter, som kunne overtage “kedelige” rutineopgaver, så der blev mere tid til mere “udviklende” opgaver for os selv tænkende mennesker. På mange områder har AI, virkelig gjort en forskel ved at overtage en masse rutine opgaver, så alt er bare godt, eller ?

Men nogle steder, så har vores trang til at nyde en latte mere, i stedet for at levere et stykke fagligt håndværk betydet, at det er AI som kommer til at beslutte fremtiden. Her tænker jeg på ansættelse af fremtidens kollegaer i din virksomhed.

Det er en programmeret enhed, som på baggrund af fastlagte parametre, klinisk foretager en præcisions sortering af mulige kandidater til en opslået stilling. Det betyder at, når du som jobsøgende har brugt timer, måske dage på at lægge personlighed, viden og motivation ind i en ansøgning, så vil du af AI, bliver vurderet på få sekunder på et par enkelte buzzwords, din alder ( Nåhh nej den bliver da selvfølgelig ikke vurderet… ? ) og hvilken font du har skrevet ansøgningen med.

Især det sidste brug af font. er en udfordring, for alle får at vide at du som jobsøgende, skal lave ansøgning og CV så overskueligt, men samtidig i et layout, så man får lyst til at læse mere. Glem det ! En AI bliver forvirret af skiftende font og farver og vil med stor sandsynlighed kasserer dig som ustruktureret.

Buzzwords er også en udfordring for har du skrevet, at du er superbruger af Microsoft Office og Buzzword er >Excel haj<, ja så kom du ikke med i næste runde.

Og så er der lige det med alder. I dag skal alle inden de overhoved kan indsende ansøgning og CV på et opslag angive deres fødselsdato samt eventuelt køn og etnisk oprindelse. Hvis den information er krav givende for at kunne indsende, hvad forhindre så modtageren i ikke at bruge det til sortering af kandidaterne ?.

Med andre ord det er AI som bestemme hvilken stereotyper af kandidater, som bliver ansat i fremtiden, det er vel bare helt fantastisk, eller ?

Der er intet forkert ved at bruge AI til at lave sortering af kandidater til en opslået stilling, men det er ikke ulovligt at bruge din intelligens til at sætte rammerne for hvordan der sorteres. Nogle at de ting som relativt enkelt, kan forhindre mistanken om fejl sortering er at konsekvent fjerne spørgsmål om køn, alder og etnisk oprindelse i ansøgningsskemaet.

I stedet for at AI vurdere ansøgningen på Buzzwords og font, hvorfor så ikke brugen computer kraften på, at vurdere de jobsøgende med brug af en adgangsgivende test, som kan vise om man har kendskab til fagområderne der er behov for og om ansøgeren er introvert eller ekstrovert, hvilket har større betydning for samarbejdet fremadrettet end om du kan består den OCR vurdering af layout, som AIen er i stand til.

Hvis vi fremadrettet bruger AI med din intelligens, så vil også brevet som fortæller at du ikke er kommet videre i ansøgningsprocessen også kunne blive intelligent.

Fx. Efter gennemgang af din ansøgning, har vi valgt at tage andre kandidater med til næste runde. Fordi vi skulle bruge en dynamisk selvstændig udadvendt leder og din analyse viser at du helst ønsker at tage ansvar under faste rammer med opgaver som følger aftalte regler og normer.

Pludselig blev svaret konstruktivt, personligt og relevant. Og ikke som idag hvor forskellen på standardskrivelsen, om at du ikke er med i næste runde, kun afviger på virksomhedsnavnet i brevhoved og den som (måske) underskriver inden det er afsendt fra en no-reply mail.

Så lad os omfavne brugen af AI, men lad os bruge den intelligent !

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *