Blev “Arne” til alle 50+ ?

I det meste af 2019, har agendaen været “Arne”, som skulle hjælpes til en tidligere pension for han er nedslidt. Et meget relevant udsagn, som man skal tage alvorligt og handles på i et samfund som passer på sine borgere.

Der er mange meninger om symbolpolitik, men generelt er den ofte navlebeskuende og de medvirkende glemmer resten af kroppen. Med det i erindring er der er meget, som indikere at hele den massive omtale har betydet at virksomhederne er blevet meget afskrækket, når det gælder ansættelse af 50+.

“De bliver jo lige straks pensioneret og så kan vi begynde forfra med at finde en ny medarbejder”

Automatreaktionen har været, at så er det ikke de kandidater som virksomhederne først kigger på i ansøgningsbunken. Hvilket jo er ganske naturligt, når nogen antyder at de vil regulere på noget, som du som virksomhed kun kan påvirke, ved at lave en intern risiko vurdering.

Hele diskussionen om “Arne” har været gift for alle 50+, som gerne vil tilbage til arbejdsmarked og politikerne har kun haft sig selv og næste valgperiode i tankerne og ikke de mere end 28.000 ledige. Her kommer lige et par “fun” facts :

  • Der findes 11.375 der hedder “Arne” af en befolkning på 5.418.461 i Danmark. dvs under 0,2 % ( DS 3. kvt 2019 )
  • Ledigheden for 60+ er steget for anden måned i træk og ligger nu på 4.0 %, hvor landsgennemsnittet ligger på 3,1 % ( DS juni 2019 )
  • Ledigheden for 50+ er steget, mens ledigheden er uforandret for alle andre grupper af ledige ( DS juni 2019 )

Så nu, hvor politikerne har fået fast arbejde de næste 4 år, kan vi så godt komme tilbage til fremtiden for Danmark ?. Tankevækkende i øvrigt at nu hvor politikerne har fået jobbet, så er viljen til handling på det lovede også forsvundet. I det private erhvervsliv siger man, at du bliver ansat på din personlighed, men opsagt på din attitude. Problemet her er at ansættelseskontrakten ofte er uopsigelig i 4 år af gangen..

Nu mangler vi en tilsvarende kampagne, som viser værdien af at have en 50+ ansat og ansætte flere. Vi har ikke brug for flosklerne om at vores velstand er afhængig af, at importere udenlandsk arbejdskraft.

Prøv nu at kigge ud af vinduet, se potentialet og ikke kun udfordringerne.

De fleste 50+ har 1/3 af deres arbejdsliv tilbage og de har i de 2/3 de har arbejdet indtil nu, leveret til den velfærd vi har og gerne vil bevare. Så er det også rimeligt at virksomhederne og samfundet respektere 50+, på lige fod med alle andre kandidater når I ansætter næste gang.

Nogle har behov for at blive pensioneret for de har bidraget ikke kun med sig selv, men også deres krop. They are done ! . Det skal der være plads til, så lad nu os andre hjælpe til i stedet for at tro vi allesammen hedder “Arne”.

Derfor vil jeg gerne opfordre til en ny kampagne, hvor vi beskriver alle fordele ved, at have 50+ blandt vores kollegaer. En kampange som italesætter alle konspirationsteorierne og fobierne om 50+. En kampagne der gør 50+ til ligeværdige kandidater, kollegaer og mennesker i det danske samfund. Pokker vi skal vel ikke smide 1/3 arbejdsliv i skraldespande, bare fordi det er da “ meget naturligt” og vi tror det “gør jo alle de andre “.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *