De Grå Tigere* er agile

Virksomhederne bruger AI forkert,
derfor elsker De Grå Tigere AI.

Da jeg i foråret dannede gruppen De Grå Tigere*, så var formålet i begyndelsen egentlig kun, at samle de 50+ jobsøgende et sted, så de kunne udveksle oplevelser og erfaringer i deres daglige forsøg på at komme tilbage til hamsterhjulet. Jeg har lært at der er tale om noget meget større med et omfang vi kun lige er begyndt at få en fornemmelse af……

Nogle af mine egne oplevelser har været, at der ikke rigtig findes nogen som tager det alvorligt, at 50+ gang på gang bliver ignoreret, frasorteret og (alderes)diskrimineret.

På Jobcentret har ” sangen ” været, “Det går lidt langsommere, men det skal nok komme….Du gør alt det rigtige“. På Aktiverings kurserne i ansøgningsskrivning og CV-layout. Har fokus været på narrativ fortælling, profilbilledet og det som jeg vil kalde den “lokale” version af sådan skal et godt CV bygges op. Jeg skriver “lokale” fordi alle konsulenterne påstår, hvis jeg gør som de siger så er deres erfaring, at så lægger man mærke til mine kompetencer. Jeg så på LinkedIn, at der på et tidspunkt var en ” Karrierekonsulent” som kunne tilbyde 60 forskellige versioner af CV-layouts. Imponerende, men så betyder det vist også at der findes ikke ” den gyldne version “.

Jeg har også bemærket, at i tillæg til den i forvejen ret omfattende industri som beskæftiger sig med, at “ klæde den jobsøgende rigtigt på “ for jobcentrene, så er der også en meget stor gruppe af “guruer” derude, som for bare ganske få penge…. ? , kan sikre dig en karriere coaching der vil give dig et job på kort tid.

Indrømmet jeg var selv et let offer. Så jeg har også betalt mig til en drøm, som ikke endnu et halvt år senere har givet een eneste samtale eller jobtilbud, så resultatet har ikke været andet end et mindre rådighedsbeløb.

Derfor skabte jeg så i første omgang et emnekartotek på LinkedIn, hvor jeg i den alt for store fritid U/B, tilbyder at lave et lille kartotekskort på en jobsøgende, som fungere som en teaser der så kan få læseren til at søge på kandidatens profil, som er linket op med kortet.

I juni skrev jeg et indlæg, hvor jeg beskrev, hvordan det er at være jobsøgende 50+ og at jeg hermed initierede Projekt De Grå Tigere, som skulle være et kombineret debatforum og samtidig samle 50+ så man i fællesskab kunne få italesat, de helt tydelige udfordringer, der kommer når fødselsdatoen er før 1970. Reaktionerne, kommentarerne og tilslutningen til gruppen var nærmest, at sammenligne med når hegnet bliver væltet på Roskilde Festivalen. Det er fantastisk og gruopvækkende på samme tid.

Pludselig er det blevet “mainstream”, at bruge ordet aldersdiskriminering. Ja der er stadig dem, som hårdnakket ikke anerkender udfordringen og siger det er noget som kun foregår inde i de pågældendes hoveder, men alle de uafhængige vidnesbyrd, historier og dokumenterede oplevelser lader sig ikke fornægte.

Det sørgelige i den sammenhæng er, at på trods af at kendte mennesker som Line Baun Danielsen på sin blog og Sanne Olsen i en klumme i Børsen. Har kunne påvise og dokumentere, at der sker noget med holdningen til folk når de repræsentere 50+ segmentet. Så forbliver politikerne, fagforeningerne og arbejdsgiverorganisationerne totalt tavse. Jeg tidligere sammenlignet det med, at de har indtaget rollerne som de tre aber.

Alter ego for politikere, fagforeninger og arbejdsgiverne når emnet er aldersdiskriminering

Tilslutningen til gruppen De Grå Tigere* er nu så omfattende og med alt lige fra arbejdsgivere eller rekrutteringsfolk til jobsøgende, at jeg fandt det naturligt at dele den op i to grupper een til debat og indlæg, som er den oprindelige gruppe med fortsat stigende medlemstilgang.

Og så har jeg senest skabt en gruppe, som skal indeholde alle de mange jobopslag som medlemmerne nu hjælper hinanden med at finde i feedet.

Med et moderne ord så viser De Grå Tigere*, at de er agile og omstillingsparate, dvs at de hurtig kan ændre sig med udviklingen og efterspørgslen. Noget som hele debatten omkring fx. mangel på arbejdskraft bære tydeligt præg af ikke er tilfældet ! Her taler erhvervslivet og nogle politikere direkte om, at den eneste løsning er, at importere udenlandsk arbejdskraft for at bibeholde væksten. Brian Mikkelsen fra Dansk Erhverv, har desuden påstået, at der er mere end 70.000 ubesatte jobs i Danmark. Men INGEN vil tale om, at 50+ gang på gang bliver (alders)diskrimineret og at rigtig mange 50+ sikkert kunne dække adskillige af de såkaldte manglende kvalificerede jobmuligheder. Men det kræver at man tænker på en anden måde end man gjorde ved sidste ansættelse og ansættelsen før det. Og at man ikke er bange for at ansætte en ny kollega der har en større erfaring på nogle områder end dig selv.

Er du en robot eller arbejder du som en robot ?

Det vil betyde at virksomhederne skal til at bruge AI med den rigtige definition : Alternativ Intelligens og ikke som nu til, at frasortere kvalificerede kompetencer og erfaring på ikke faglige parametre. Og det vil betyde at man skal til at gentænke hele ansættelsesprocessen, så der kommer respekt for alle kandidater.

Paradoksalt er det også, at et af hovedargumenterne for hvorfor 50+ ikke bare kan komme tilbage i job er, at virksomhederne mener det er 50+, som ikke er omstillingsparate og har evner til at lære nye ting.

Jeg tror det er en rigtig god idé at tømme lommerne for sten, så længe du selv befinder dig inde i glashuset kære arbejdsgiver !.

Derfor er Projekt De Grå Tigere* desværre meget vigtigt og der er ikke noget der tyder på at forholdene bliver forbedret lige i morgen. Som eksempel kan jeg nævne KMD sagen hvor direktøren havde sat et krav, at ingen over 36 kunne få job i virksomheden, der servicere store dele af det offentlige. Omgivelsernes reaktion på denne ” lille” aldersdiskrimination var, at give direktøren en pris for godt lederskab.

Personligt, tror jeg heller ikke på at der sker noget fra politisk hold med en regering der har en gennemsnitsalder på 41 år og flere ministre, som endnu mangler at få erhvervserfaring, men kun har erfaring med at tale solen sort.

Jeg ville være lykkelig, hvis De Grå Tigere* ville blive en passus i historiebøgerne fordi nogen tog ansvar og fjernede alle muligheder for at (alderes)diskriminere 50+ , både når det gælder på deres økonomi eller når de søger nyt arbejde.

Vi kan starte med at bandlyse brug af fødselsdato, køn og etnisk oprindelse på samtlige ansættelser sites. Og så skal det være et lovkrav, at alle former for økonomisk tilskud, forsikringer og andre finansielle ydelser på intet tidspunkt må være forringet, så længe man kan dokumentere, at man er erhvervsaktiv.

Projekt De Grå Tigere *

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *