Kompetencer skal gradbøjes

På linkedin kan man via “Jobseeker”, få forslag til job man kan søge som er opslået på LinkedIn. Man får også en liste over hvordan man ligger i ansøgerfeltet i forhold til andre der søger stillingen og så får man en oversigt over hvor mange af de oplistede kompetencer du opfylder.

Det sidste er en kæmpe udfordring ikke kun på linkedIn, men alle steder hvor man bruger AI til 1. sortering af indkomne ansøgninger.

Nu antager vi at AI, kun bliver brugt til at finde en kompetent kandidat til den opslåede stilling og selvfølgelig ikke anvender viden om fødselsdato og køn, som oftest er krav for overhoved at indsende ansøgning og CV.

Stillingsannoncer er i dag to ting :

  • En meget specificeret ønskeliste til den nye kollega, og
  • En reklame for virksomheden der slår stillingen op.

Pudsigt nok så vil de fleste virksomheder gerne fremstå som dynamisk, omstillingsparate og fremtidsorienterede, men når det komme til stillingsannoncen så er kravene skarpe, ufravigelige og i flere tilfælde helt hen på månen i forhold det vi normalt forventer af hinanden.

Det er så her at brugen af AI og faste tjeklister ofte giver en udfordring. Lad mig beskrive et fiktivt eksempel.

Virksomheden ønsker en veluddannet kollega som kan initiere, præsentere og implementere en udvikling af nye kundegrupper og produkter. ( Jeg ved godt at allerede her er en fejl for beskrivelsen vil normalt være på 10 til 30 linjer med 10-15 ufravigelige bulletpoints til kompetencer, sorry )

AIén får nu følgende Buzzwords at søge kandidaten på.

  1. Powerpoint
  2. Forandringsledelse
  3. Master kandidat
  4. Minimum 5 års erfaring

Kandidat A har i sin ansøgning skrevet at hun er ekspert i Microsoft Office, Civilingeniør, har som leder været ansvarlig for flere forandringsprocesser gennem en stor del af hendes mere end 20 årige karriere.

Kandidat B har en master i retorik og er ved at tage et AMU kursus i PowerPoint, så han kan lave debat oplæg omkring forandringsledelse. Hvilket er en del af hans 5 års plan.

.

AI´en vil iskoldt kasserer Kandidat A, der er jo ikke er et eneste af de ønske buzzwords i ansøgningen.

Så hvordan bliver det når virksomhederne oplister 10 til 20 kompetencer/krav (forventninger ) til den rigtige kandidat ?

Mit budskab er : Hold nu op med at være så specifik, og navlebeskuende i Jeres kandidat udvælgelse. Kik på helheden og kik på mennesket. Hvad hjælpe det at du har fået ansat verdensmesteren i Excel, når hun ikke kan kommunikere med en eneste i det åbne kontorlandskab som er jeres arbejdsplads ?.

Kompetencer er måske 1/3 og resten er kemi, ikke H2O og NaCl, men hvordan man kan samarbejde, kommunikere og i det hele taget være sammen med de mennesker som man faktisk bruge næsten 1/3 af dagen på, mandag til fredag.

Så Ja han har et meget stort netværk på Fb og er laver mange indlæg på Instagram. Men kan han gå hen til sin lidt ældre kollega fra lageret og face to face, fortælle hende, at bare fordi han skrev 10.000 stk viskelæder #hurtigstmuligt, så kunne hans kollega godt selv have regnet ud, at det kun var 10 hun skulle bestille, og at han i øvrigt gerne vil sige undskyld, fordi fejlen var hans. ?.

Er du en robot eller arbejder du som en robot ?

Så prøv at lave et stillingsopslag, som var det til en ven. For man er rigtige venner, hvis man kan være naturlige og rummelige når man er sammen.

Her skal man så også huske at en robot ( endnu ) ikke er klogere end dem som programmere dem. Så finder AIén den forkerte kandidat og forkaster gode kandidater, er det fordi DU ikke er rummelig nok.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *