Leder staves : E-N-Z-Y-M

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Enzymer er biomolekyler, der katalysere (dvs. forøger hastigheden af ) kemiske reaktioner

Min erfaring er :

Ledelse er evnen til, ved brug af kommunikation, motivation, coaching og logiske virkemidler, at flytte sine kollegaer til en ny tilstand.

Med andre ord er en leder virksomhedens enzym til at ændre, optimere eller strukturer deres teams og medarbejdere.

Jeg skal fastslå med det samme, at i min optik er man leder at evner aldrig pga løntrin, titel, anciennitet i firmaet eller nære relationer til den øverste ledelse.

Så hvad er ‘enzym’ ledelse eller god konstruktiv ledelse ?

Det er ledelse hvor lederen evner, at jonglere virksomhedens kultur og medarbejdernes kultur og dermed opnår en komplex, men visuelt kontrolleret oplevelse. Forestil dig at jonglere ; en banan, en vandmelon, en ananas, et hinbær og et æble samtidigt. Og så er ‘ bananen’ nyansat ( frossen endnu ), ‘ananasen’ en selvstændig formand ( både med flade og kantede punkter ) og ‘æblet’ er blevet sagt op, men skal arbejde tiden ud ( halvråddent ), så nærmer vi os en rigtig lederes identificerede udfordringer.

Har man leder evner kan man se eller analysere sig frem til forskellene på sine folk, man ved der skal til af alternative midler til at håndtere forskellige mennesker til at gøre det samme og i samme hastighed, bevægelse og funktion som de andre.

En ikke motiverende leder overser eller bekymre sig ikke om at folk er forskellige. Lederen vil med stor sandsynlighed bare fastslå, at sådan gør vi og det er iøvrigt det I er ansat til !. Flere ledere holder sig konstant på afstand af folkene og kender måske kun navnet på et udvalg af gruppen. Denne ledertype forventer også, at alle pr. definition har respekt for dem som leder, fordi de er leder.

Citat : Jeff Bezos ; CEO Amazons

En god ” lakmusprøve” på om du har en god leder i din organisation er, at kigge på udviklingen af sygefraværet og evnet til at møde til tiden i gruppen af medarbejdere. Sker der ændringer til det dårligere og du ikke høre fra lederen hvorfor, eller der kommer forslag til at dæmme op for det, så har du en svag leder. Omvendt sker der ændringer og du asap får info om det og en konstruktiv forklaring/løsning på udfordringen, så har du en leder der er en del af sin organisation og som løbende har føling med pulsen i gruppen.

Den ikke motiverende leder vil også være den leder som vil have sværest ved at implementere ændringer på egen hånd, mens den leder som leder med evner og overblik vil gøre større fremskridt og kunne identificere hvad der eventuelt mangler af kompetencer eller efteruddannelse for at komme i mål.

Har du ‘enzym’ ledere eller leder de stadig efter et enzym ?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *