Voksen-spild

Har debatten om aldersdiskriminering i uge 36 2021 rykket noget ?.

Mit inderlige håb er Ja !. Min frygt er ikke en meter.

Onsdag den 8. september kom det frem sort på hvidt, via en anonym spørgeundersøgelse foretaget af Konsulenthuset Ballisager, at mindst 20 % af alle danske virksomheder uanset om de er offentlige eller private frasorter på alder og tidligere analyser viser også at det er især er 50+ som har størst chance for, at blive ledige og sværest ved at komme tilbage på arbejdsmarked.( De udgør faktisk 1/3 af alle langtidsledige )

Debatten, vidnesbyrdene og menneskers afmagt har floreret i flere år på SoMe og fyldt en del på LinkedIn. Men det har ikke rigtigt været noget, som virksomhederne deres interesseorganisationer, politikerne eller andre, som ikke selv er 50+ og jobsøgende har haft de store holdninger til. Jeg vil nærmest kalde det en “de tre små aber”- kultur.

Ikke høre, Ikke se og Ikke tale om

Men så en morgen kom det frem fra mørket på TV2 News, som ganske fornuftigt så, at her er et samfundsproblem, når virksomhederne på den ene side konstant synger klagesangen om, at der mangler “kvalificeret arbejdskraft” og nu kunne det så dokumenteres, at virksomhederne også har gjort sig til smagsdommere og fravalgt jobsøgende på deres alder, ikke på deres kvalifikationer, men på deres alder som om det er en altafgørende kvalifikation.

Citat den danske ordbog :

Kvalifikation ; Egenskab, evne eller erfaring som er nødvendig for at kunne udføre en bestemt opgave eller varetage et bestemt arbejde.

Faktisk fandt TV2 dette paradoks så vigtigt at de fortalte og genfortalte det hele dagen i deres nyhedsudsendelser også på hoved kanalen i 19 Nyhederne, hvor det var top historien.

Skete der så noget ?.

Nej det gjorde der vel egentlig ikke, fordi den eneste som udtalte sig var Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, som proklamerede, at han til de kommende treparts forhandlinger ville stille forslag om, at brugen af fødselsdato ifm. jobsøgning skulle gøres ulovligt eller i det mindste forhindres. Altså ingen løsninger kun en slags forventelig rygmarvsreaktion, når han nu blev afkrævet et svar……

Hvad sagde fagforeningerne, arbejdsgiver organisationerne og de andre partier ?

NADA !

Der var larmende stilhed !.

Selv oplevede jeg kontrasterne på nærmeste hold. Onsdag morgen have jeg efter aftale med TV2 News indvilliget i et Live interview om, hvordan det er at sidde som 50+ og bare gang på gang blive frasorteret. Jeg føler selv jeg nåede, at sige det meste og faktisk så valgte TV2 Nyhederne, at følge op på interviewet og kom tilbage lidt senere på dagen og lavede endnu en sekvens med mig, som de brugte i 18 Nyhederne og som blev en del af deres hoved historie i 19 Nyhederne Fokus. Emnet var deres tophistorie hele dagen også digitalt på TV2´s hjemmeside.

Kontrasten oplevede jeg så dagen efter, hvor jeg blev kontaktet af en journalist på Aftenshowet på DR. Om jeg ville deltage i et indslag om emnet samme aften. Det blev aftalt, at det skulle foregå via en Skypeforbindelse direkte til studiet, hvor der sad andre som havde synspunkter på emnet. Jeg sagde ja og det var en fejl !.

Konceptet at tage et så samfundsmæssig vigtig emne og lægge det ind i et underholdnings domineret program, blev aldrig godt og jeg ville seriøst gerne havde trykket på Ctrl z bagefter, fordi det gav aldrig emnet dét fokus som det fortjener. Men alligevel så viste det også kontrasten i Danmark. Fordi, hvor TV2 både i News og i Nyhederne satte fokus på emnet og indhentede flere uafhængige bidrag til debatten over hele dagen så valgt DR, at lade det være en bisætning på 4-5 minutter i et underholdningsprogram

Så hvad betyder det så for emnet ?.

Jeg ved det ikke, men vil gerne vende tilbage til det jeg skrev i indledningen at vi kan håbe det har rykket noget i folk fordi, hvis vi bare fortsat opfører os som “de tre små aber” og kun tænker på, at huske at købe mælk næste gang vi handler eller gå ind og se en god film i biografen, men ellers ikke vil forholde os til, hvordan virksomhederne frasortere 50+ som på trods af at de har omkring 1/3 af deres arbejdsliv. Så er vi kommet til den triste erkendelse, at Danmark har valgt blive førende i verden på at skabe:

Voksen-spild.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *