Må vi ikke være forskellige ?

I min hidtidige karriere som leder og chef har jeg aldrig oplevet, kaotiske udfordringer når mine kollegaer har været jævnt blandet på køn, alder og kultur.

Derimod er der lagt op til konflikter, kliker, voksenmobning og ofte lavere produktivitet, når gruppen er ensformig på køn eller alder.

Jeg har siddet med ansvaret for en flok voksne kvinder, som rutineret lavede deres opgaver, men som brugte meget energi på, at snakke om den kollega der ikke var i lokalet.

Jeg har været leder for en større gruppe unge mennesker, som brugte mere tid på at danne kliker og bitche hinanden, når de ikke sad og gloede med tomme øjne ned i deres telefon.

Der hvor der var sammenhold, lavt sygefravær og høj anciennitet er og bliver i den gruppe jeg var chef for hvor der både var kvinder og mænd, yngre og ældre kollegaer. Der var diversitet.

Derfor undre jeg mig også over, hvorfor der overhoved er nogen veluddannede HR personer og progressive virksomheder, som har ladet sig narre til kun og klone det man allerede har i virksomheden. Der må ikke ske noget anderledes, det skal være trygt, forudsigeligt og traditionelt.

Som leder vil jeg gerne have så mange forskellige typer af kollegaer, som det er muligt til at løse vores opgaver, vi må ikke være begrænset af køn, erfaring eller kultur. Så hvorfor sidder ansættelsesansvarlige og laver Copy Paste ?

Jeg antager det er fordi, at alle ansættelsesansvarlige altid spiser frikadeller uanset om det er på fiskerestaurant i Skagen eller Charterferie på Kreta. Nej vel, det gør man jo ikke, man tilpasser sig, udforsker nye oplevelser, steder og muligheder. Man er nysgerrig.

Godt så ! Hvorfor er man så ikke nysgerrig, når der skal findes en ny kollega ?. Hvorfor bruges der gang på gang de samme tjeklister, spørgeskemaer og stillingsopslag fra tidligere ?.

Vi skal have en ny på lageret.

Hvad er kravet til den nye kollega ?

Een som er ligesom Hans Jensen…..

Hans Jensen er en mand i slutningen af trediverne, med kone og to børn og dyrker crossfit i sin fritid.

Vil Hans Jensen få en ung kvindelig kollega med truckcertifikat, en kollega som er 50+ og tidligere maratonløber eller en mandlig kollega med skolemodne børn ?.

Der er ikke noget rigtigt svar på spørgsmålet, men alt efter hvordan de ansættelsesansvarlige tænker, så bliver udfaldet næsten givet på forhånd.

Hvis man kigger på at øge produktiviteten, ved at tilføre ressourcer og kompetencer, vil man sandsynligvis vælge kvinden med truck certifikat.

Virksomheder der udelukkende er fokuseret på, at øge sin produktivitet vil klart tænke 1+1 giver 3. Man skeler ikke til mulige konflikter i teamet.

Hvis man søger, at skabe et sammenhold i teamet, hvor medlemmerne har fællesnævnere på de fleste parametre, vælger man kollegaen med skolemodne børn.

Dette er ofte den almindelige rygmarvs reaktionen og argumentation i virksomheder der sandsynligvis bare kloner gennemprøvede medarbejdertyper.

Hvis man lægger vægt på at kollegerne i teamet har nogle fælles passioner og samtidig tænker på, at skabe mere diversitet i arbejdsstyrken tilvælger man den +50 årige tidligere maratonløber.

Her er der tale om en virksomheds type der tænker langsigtet, man kombinere erfaring, ressourcer og kultur. Den nye voksne kollega kan byde ind med styrken ved, at have ” prøvet det før ” og kan komme med alternative løsninger, som kan implementeres i den nuværende organisation og få alle til at tænke nye tanker og ikke bare, ” det plejer vi at gøre “.

Men at tage det rigtige valg kræver mod og forståelse af tidligere, nuværende og fremtidige udfordringer. Som leder må man jo løse opgaverne med det man har til sin rådighed og selvfølgelig kan man bygge et tårn med 1.000 hvide legoklodser der alle er 2×2, men resultatet bliver mere alsidigt hvis klodserne har forskellige størrelser, tilføre man så også flere forskellige farver, så er det et klart signal om mangfoldighed og dynamik.

Som leder og chef vil jeg helst have diversitet på køn, alder og kultur. De organisationer der fravælger eller indsnævre på een eller flere af disse parametre har enten ikke de rigtige leder som har evnen til at håndtere forskelligheder. Eller også så har den øverste ledelse ingen ambitioner om, at være en del af et globalt alsidigt marked, man har simpelthen ikke fantasi til at tage springet ud af enfoldigheden.

Hvilken leder er du og hvordan bliver din nye kollega ?.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *